certifikovaná přírodní kosmetika

život s přírodní kosmetikou

Archiv tagu ‘jojobový olej

13.04.2011

Jojobový olej

Seriál o rostlinných olejích začneme u jedné z mála výjimek, která se nedá užívat vnitřně. Je to královna všech kosmetických olejů – JOJOBA. Nebudeme se zabývat až tolik popisem oleje a jeho složení, ten najdete vždy v odkazu přímo u výrobku, ale rozebereme pár užitečných postřehů.

Jojobový olej

Jojobový olej je vhodný prakticky pro všechny typy pleti, a to i pro pleť extrémně citlivou nebo naopak velmi mastnou. Dá se používat na pleť (a to i jako podklad pod make – up), používá se jako luxusní tělový olej (dokonale se vstřebává a dělá pokožku sametově matnou). Jojoba je také skvělým olejem v péči o vlasy. Pro suché a lámavé vlasy je vhodné po umytí rozetřít pár kapek v dlaních a jemně ošetřit ještě vlhké vlasy. Na tomto blogu najdete i recenzi na téma „Jojoba a dermatitida ve vlasech“.

Pamatujte, že olej by se měl vždy dávat na mokrý podklad. Oleje bez vodního podkladu mohou pleť časem dehydrovat. Ideálním podkladem na pleť je stoprocentně čistá růžová voda bez alkoholu.

Jojoba se výborně míchá s ostatními oleji. Tady najdete pár tipů pro namíchání vlastní směsi.

Pro pleť

Suchá pleť: 2 díl jojoby + 1 díl mandlového oleje + 1 díl meruňkového oleje

Smíšená pleť: 2 díly jojoby + 1 díl pupalkového oleje + 0,5 dílu dýňového oleje

Citlivá nebo alergická pleť: 1 díl jojoby + 1 díl brutnákového oleje

Mastná pleť: 1 díl jojoby + 1 díl hroznového oleje

Aknózní pleť: 4 díl jojoby + 1 díl dýňového oleje

Zralá pleť – regenerační olej: 1 díl jojoby + 1 díl arganového oleje + 1 díl šípkového oleje

Pro tělo:

Suchá pokožka: 1 díl jojoby + 1 díl mandlového oleje + 1 díl oleje z pšeničných klíčků

Citlivá – ekzematická pokožka: 1 díl jojoby + 1 díl brutnákového oleje + 1 díl konopného oleje

Zánětlivá pokožka: 1 díl jojoby + 1 díl hroznového oleje + 1 díl dýňového oleje

  • Comments Off
  • 4.05.2009

    Jojoba je už dlouho mým favoritem. Jojobový olej je vhodný pro všechny typy pokožky, zejména však pro suchou, citlivou a aknózní. Používá se jako exkluzivní složka masážních, regeneračních a opalovacích přípravků a je vhodným základem pro vlasové zábaly. Stejně jako ostatní oleje jej vtírejte do mokré pokožky, nebo pár kapek pro regenaraci konečků vlasů naneste na ještě vlhké vlasy. Nesmírně vhodný je pro krapaté, poškozené a třepící se vlasy. Dalším vhodným využitím je tvorba vlasových masek, v nichž je ideální v kombinaci s dýňovým olejem a olejem z pšeničných klíčků.

    http://www.flickr.com/photos/restlessglobetrotter/2626481726

    O svoje zkušenosti s jojobou se podělila také Jana Jindrová:

    Jinak se mi velice osvědčuje jojobový olej od Salusu. Zvláště večer je dobré s ním trochu potřít pleť, klidně i mastnou. Je lehký a dokonce sem tam urychluje hojení nějakých pupínků akné. Také skvěle a rychle pomáhá na lupovatost či možné projevy seborhoické dermatitidy kolem uší. Tehhle problém jsem měla v zimě, byla jsem s tím na kožním a doktorka mi nejprve předepsala jakýsi krém, který nepomohl ani za dva týdny používání. Pak mi napsala Nizoral krém, který zabral, ale bylo nutno vypotřebovat celou tubu čili mazat několik týdnů. Pak jsem měla nějaký čas pokoj, až před asi 14 dna jsem zpozorovala opět lehké “postižení”. Mám podezření, zda to není následek používání syntetických šamponů. Na kožní se mi nechtělo, ale napadlo mě vyzkoušet jojobový olej (ani vlastně moc nevím proč zrovna ten, asi proto, že jsem ho zrovna měla, a je obsolutně nedráždivý). Stačilo si postižená místa lehce potírat jen po několik dnů jednou až dvakrát denně a stav kůže se znormalizoval. Navíc je olej velice přijemný. V chladnějším prostředí tuhne, je to ostatně vosk. Tekutý mi připadá jako dokonalá přírodní “náhrada” silikonů. Můžu vřele doporučit, kdo ho ještě nezkoušel.

    archiv